Gazpacho este o supa de rosii cruda, originara din sudul Spaniei, fapt pentru care reteta originala poarta numele de gazpacho andaluz. In bucataria spaniola clasicul gazpacho a suferit multe transformari, de aceea retetele variaza de la regiune la regiune, dar si prin casele oamenilor. Astfel ingredientul de baza rosiile, este inlocuit cu o serie de alte legume: castraveti, avocado, ardei kapia, pepene rosu si chiar struguri.

Se spune ca gazpacho-ul are radacini antice si de demult incepand sa fie preparat pe teritoriul Spaniei si al Portugaliei odata cu sosirea maurilor pe aceste teritorii. In zilele toride de vara un gazpacho rece cu aroma de ustroi, gust puternic de rosii si racoarea castravetilor merge direct la suflet prin stomac. In Spania gazpacho-ul se bucura de mare succes in lunile toride de vara datorita ingredientelor racoroase si aromate si temperaturii reci la care este servit. Se prepara rapid, nu necesita foc si este o bunaciune de mancare vegana.

Reteta Gazpacho Clasic: Rosii – 500g, Castraveti – 1 buc, Ardei gras verde – 1buc, Ceaoa rosie – 1buc, Usturoi – 2 catei, ulei de masline – 2 linguri, paine – 100g, marar – 1/2 legatura, sare&piper  dupa gust.

Reteta Gazpacho sin Corazon: Am inlocuit ardeiul gras verde cu 1 ardei verde foarte iute pentru efect de corazon, painea cu cuos-cous umflat si pufos si am mai adaugat un amestec de ierburi aromatice si fulgi de ardei iute afumat.

Timp de preparare: doar 10 min, cu tot cu fotografiile de mai jos

12.1234579

Si dupa ce am ametit bine toate ingredientele in blender, a rezultat un gazpacho sin corazon aromat si iute .

10.1

Cea de-aa 2-a varianta a retetei (ceva mai consistenta, dar tot vegana) mai contine cous-cous care poate fi lasat la hidratat cu o seara inainte sau se toarna putina apa calda peste ca sa se umfle.

1113

Gazpacho sin Corazon poate fi mancat imediat , daca ingredientele au fost tinute la rece sau poate fi introdus la frigider imediat dupa preparare, iar inainte de servire il mai ametiti un pic in blender.

Gust – bunutz, iute cum imi place mie si extrem de racoritor.

Inspiratie: DeUvasPerasRecetas de rechupeteHogar Util

Advertisements