Inainte de toate sa lamurim termenul de bors care in maniera cea mai simplista  de antuique cuisine inseamna ciorba sau cum mai spun moldovenii mei de peste Prut  – zama. Ori altfel spus o fiertura de legume acrita cu bors acru facut in casa.

Borsul rosu a fost preferatul meu din toate timpurile. Cand mamica facea bors rosu cu sfecla eram cea mai fericita, desi nu eram o mare mancatoare de ciorbe. De supe nu ma atingeam nici in ruptul capului pentru ca la noi in casa nu se gatea mancare  fara gust si fara culoare. Si cand mai mergeam prin vizite si mi se punea in fata o strachina de zama de gaina in care pluteau stelute de grasime si avea si o culoare galbena bolnavicioasa era o mare drama pentru mine.

Sa va explic de ce… Draga mea mamica are un principiu: MANCAREA nu se arunca, fapt pentru care trebuie sa mananci tot din farfurie. Cu prima parte sunt in totalitate de acord si in ziua de astazi. Traim intr-o era in care aruncam in medie 50% din mancarea pe care o cumparam, ceea ce este strigator la cer in conditiile in care sunt o gramada de tari in care se moare de foame… Cu cea de-a doua parte a principiului nu sunt de acord: Unu – pentru ca nu poti sa fortezi pe nimeni, mai ales un copil,  sa manance ceva ce nu ii place, doar de dragul de a multumi pe cineva sau sa ii arati respect pentru mancarea pe care a gatit-o si ti-a oferit-o, Doi – nu poti sa iti transformi stomacul intr-un cos de gunoi doar de dragul de a nu arunca mancarea. Exista alte metode de a valorifica mancarea pe care nu o mananci.

Sa revenim la borsul rosu. Reteta originala are carne de vita, dar pentru ca eu nu mai mananc carne de 2 ani, am reinventat reteta mamicai si i-am adaugat multe buruieni de primavara.

Ingrediente Colorate:

20140325_145258Ceapa – 2 buc medii

Sfecla – 1 buc mare

Cartofi– 1 buc mare

Stevie – 1 legatura

Spanac – 4-5 maini

Leurda – 2 maini

Bors – 500ml

Cum se face?

  1. Se ia o cratita de 5l, se umple pe jumatate cu apa si se pune pe foc
  2. Ceapa, Sfecla si Cartoful se curata si se taie cubulete.
  3. Stevia, Spanacul si Leurda se spala bine si se taie fasii de 1cm
  4. Cand da apa in clocot se adauga ceapa si sfecla
  5. Cand incep sa fiarba cele 2 ingrediente, se adauga cartoful
  6. Cand toate ingredientele din cratita sunt fierte, se adauga buruienile, borsul si sare dupa gust, se da in clocot si borsul este gata.

Sfaturi Buruienoase:

  • E important sa respecti ordinea de adaugarea a ingredientelor pentru a le pastra integre si crocante. Este suficient sa le dai in clocot ca sa pastrezi cat mai multe vitamine.
  • Poti adauga orice buruiene doresti si ai la dispozitie, ideea este ca raportul de legume si buruiene sa fie de 1/1
  • Eu cumpar bors de la piata de la o babuta care il face acru-acru, exact cum imi place mie si iese un bors rosu de te lingi pe coate. Evit sa cumpar bors industrial pentru ca mie personal nu imi face bine. Mereu fac indigestie si ma balonez. E valabil atat pentru borsul la sticla din magazine, cat si pentru cel la pliculete sub forma de prafuri si cuburi.
  • Daca vrei sa faci borsul la tine acasa iti recomand reteta Lenei de Bors Acru de Casa. Mie mi se pare o retea similara cu cea practicata de bunica si mamica mea.
  • Daca nu ai bors la indemana, poti folosi sucul strors de la o lamaie. Dar sa stii ca nu se compara cu borsul acru obtinut din tarate de grau.
  • Daca stevia este prea batoasa, adaug-o inainte de toate celelalte verdeturi si da-o in clocot ca sa se fragezeasca un pic. Apoi adauga celelalte buruieni.
  • Poti adauga orice verdeturi ai in frigider: patrunjel, marar, urzici, leustean, tarhon, nu conteaza – orice buruiana de sezon, important este sa iti placa.
  • Borsul rosu se poate servi cu o lingura de smantana sau lapte de cocos. Cele 2 ingrediente albe vor colora borsul in roz si vor indulci o tzara gustul.

 

 

Profitati din plin de buruienile de sezon caci ele dau energie si viata corpului si spiritului nostru!

Daca va place reteta Like&Share because you care!

Daca incerci reteta scrie un comentariu si impartaseste cum a iesit.

 

Advertisements