Atunci cand faci salata nu e suficient sa arunci intr-un castron cateva ingrediente  pe care sa le asezonezi cu ulei si suc de lamaie. Risti sa te plictisesti foarte repede de clasica salata de rosii cu castraveti, salata de varza alba si multe alte salate care se servesc in toate restaurantele din Romania. Despre lipsa de imaginatie in gama de salate este inutil sa mai vorbim. Toate salatele sunt la fel peste tot cu mici exceptii, fapt pentru care nici nu imi aduc aminte de vreo salata care sa imi fi placut astfel incat sa imi aduc aminte de ea. Sa incropesti o salata buna este o arta. Trebuie sa stii cum sa combini ingredientele, cum sa le tai si cum le asezonezi, astfel incat sa iti aduci aminte de ea.

Pentru ca in ultima vreme tot mai multa lume m-a rugat sa impartasesc retete de salate, m-am conformat! Astazi bucatarim SALATA cu muuult patrunjel si cușcuș.

Couscous vs Cușcuș

Eu am mancat cușcuș de mica. Doar ca cușcușul facut in regiunea de bastina a parintilor mei,  se servea la inmormantari, reprezentand graul dat prin rasnita, dupa care granulele mici de grau sfaramate erau tavalite in covata prin ou si faina astfel incat fie bucatica de grau era invelita  intr-o hainuta de aluat formand niste bilute perfect rotunde care se lasau la uscat asemeni taieteilor de casa. Si abia dupa aceea se fierbea si se servea ca garnitura la ceva tocana cu carne. Bineinteles ca pe vremea aia nu imi placea acest cușcuș dubios. Ca mai tarziu cand am descoperit gatitul si bucataria vegana sa ma indragostesc de cușcuș fara precedent.

Cand il folosesc la salate e suficient sa il umflu cu apa clocotita sau sa il las la hidratat peste noapte si sa il adaug la sfarsit. Adopta si imprumuta cu usurinta gustul si aromele ingredientelor cu care se amesteca.

Ingrediente Magice: Cantitatile sunt pentru o salata mare pe care am mancat-o je –> cușcuș – 100g, ceapa – 1 buc, rosii – 3 buc, ardei bulgaresc dulce – 3-4 buc, masline – 10 buc, patrunjel – 2legaturi, cateva frunze de busuioc, sare himalaya, piper alb si ulei de floarea soarelui presat la rece in care tin rosii uscate.

Joaca-te cu magia ingredientelor

Nu iti fie frica sa te joci cu ingredientele. In loc de ardeiul bulgaresc poti folosi ardei kapia. Eu am pus si un ardei iute pentru ca imi place iuteala si in salate.  Maslinele negre le poti inlocui cu cele verzi sau kalamata. Instructiunile sunt simple. Cușcușul se umfla cu apa clocotita si se lasa la racit sau se lasa la hidratat peste noapte. Legumele se taie cubulete mici. Patrunjelul si busuiocul se toaca marunt. La final se adauga cușcușul racit si se asezoneaza cu dresingul de ulei cu aroma de rosii uscate, sare roz si piper alb.

 

Like&Share if you care!

Salata ta magica care este?