– desert magic –

What the fuck  is  “Cushma” si who the fuck is Gugutza? Nu-i panica si nu-s probleme. Cu rabdarea treci si marea…  si vin si explicatiile. Cuvantul “Cușma” este un regionalism si este sinonim cu cuvantul “caciula” . Dau cu copy/paste din dexonline ca el zice cel mai bine ce e aia – CÚȘMĂ ~e f. reg. Acoperământ pentru cap confecționat din blană de miel sau de alt animal; căciulă. Ideea este ca aceasta caciula are o forma speciala, mai mult de con decat de piramida, forma pe care o va lua intr-un fel sau altul si desertul de astazi.

 Sa va povestesc cine este Guguta… 

Guguta este personajul din povestile lui Spiridon Vanghelie. Desi nu-i frumos, trebuie sa recunosc ca mica fiind, mi se parea cam tantalau , unde mai pui ca avea si fata de Guguta :P,  fapt pentru care nu prea mi-a placut de el. Guguta purta mereu costum popular si aceasta cusma pe cap care avea puteri magice – se marea si se micsora in functie de doleante. Imi aduc aminte ca in una din povesti Guguta pleaca in seara de ajun la urat cu toti copiii din sat si era atat de frig incat toti copiii au incaput sub cusma lui Guguta. Laser, frate! Magic, nu? 😛

Desertul Cusma lui Guguta este un dulce fin cu gust dulce acrisor care imi aduce aminte de copilarie si de casa. Nu exista eveniment cultural-artistic in casa( gen zile de nastere si dezmatzuri)  fara el. Si atentie, niciodata nu era mancat ca desert, era un  fel de aperitiv de desert care se servea intre aperitivul propriu-zis si mancarea calda. Adica nu inlocuia tortul de la sfarsitul petrecerii. Tortul era tort!

GugutaIngrediente Magice

Clatite – 15 buc

Visine congelate – 800g

Smantana/ lapte de cocos – 200=250g

Zahar/ sirop de agave – 50g

Ciocolata neagra – 100g

Lista de ingrediente este pentru o portie de 4-5 persoane si contine si alternative de ingrediente pentru acelasi desert si varianta vegana cu lapte de cocos si sirop de agave care schimba un pic consistenta desertului dandu-i un iz placut si o aroma fina. Varianta cu smantana este mai consistenta si pune in valoare visinile din desert.

Ingredientul de baza… CLATITELE

clatitePartea cea mai grea din tot desertul este sa faci clatitele. Daca le ai facute, restul este floare la urecea Ilenei Cosanzeana. N-am sa va povestesc cum se fac clatitele pentru ca banuiesc ca toata lumea stie, dar voi puncta anumite aspecte:

  • Aluatul pentru clatite trebuie sa fie mai subtire ca sa rezulte niste clatite mai subtiri, fara dar si poate.
  • Cu cat clatitele sunt mai subtiri, cu atat desertul iese mai fin si pune in valoare celelalte ingrediente.
  • Pentru varianta vegana folositi lapte de nuci/seminte sau apa minerala.
  • Pentru clatite de nota 10 cu plus si cu bravo adaugati in aluat un pic de zahar, un varf de cutit de sare, putin bicarbonat de sodiu stins cu otet si 2-3 linguri de ulei ca sa nu mai turnati in tigaie la fiecare clatita.

Next… Crema-Cremoasa

Crema originala: 200g de smantana cu continut mai mare de grasime – 20-25% – se bat impreuna cu zaharul cu ajutorul mixerului pana se dizolva cristalele de zahar. Daca vi se pare ca nu e suficient de dulce, mai adaugati putin zahar, dar nu exagerati! Zaharul alb e moarte alba 😛

Crema vegana: Laptele de cocos se amesteca cu siropul de agave cu telul sau cu lingura. Se poate folosi si mixerul dar nu este imperios necesar.

Clatite avem, Crema avem… am uitat de visine

Sa nu uitati sa decongelati visinile cu o seara inainte. Acestea trebuie sa fie dezghetate bine-bine si scurse la fel de bine de suc. Puteti folosi si visine proaspete fara samburi.

Fiecare clatita o umplem cu visine. Primele 5 clatite le asezam una langa alta pe o farfurie intinsa si mare. Ele vor constitui baza desertului pe care vor fi aranjate celelalte clatite in piramida 4, 3, 2, 1. Pe fiecare strat de clatite se aplica putina crema. Cand cusma este gata se toarna toata crema uniform peste clatite astfel incat sa acopere bine si se decoreaza cu ciocolata neagra rasa sau pudra de cacao/ roscove. Desertul se tine la frigider 1-2 ore sau peste noapte. Et voila, desertul este gata!

La servire, Cusma lui Guguta se taie cu un cutit mare astfel incat in sectiune se va forma un fagure cu visine. Este cel mai bun desert de pe planeta Pamant! Cel putin pentru mine!

La final va vand si un pont 😛  ca asa imi place mie. Daca nu aveti chef si timp sa bucatariti acasa, le gasiti la restaurantul cu specific moldovenesc LaPlacinte din Bucuresti. By the way, zilele trecute restaurantul a obtinut titlul de cel mai popular restaurant al anului, fapt pentru care daca vreti sa gasiti locuri, sunati si rezervati, altfel veti ramane cu buza umflata in orice zi din saptamana.

De incercati reteta, povestiti-mi cum vi s-a parul intr-un cometariu de mai jos.

De v-a inspirat reteta cu arome, izuri si ganduri; Like&Share because you Care!

Credit Foto: Jubirica

 

 

 

 

Advertisements